Go Back

Ramen - buljong och tillbehör

Ramen går att kombinera på väldigt många sätt; med fläsk, kyckling, vegetarisk, friterat etc. Den här buljongen räcker till 8 portioner och går utmärkt att frysa in.
Portioner: 8 port

INGREDIENSER

Buljong

  • 1 st kycklingskrov
  • 1 st purjolök i bitar
  • 1 bit kombualg, ca 15 cm, alternativt 1 dl blandade torkade alger
  • ½ dl fisksås
  • 5 cm skivad, färsk ingefära
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 150 g grovt skivad shiitakesvamp
  • 1-1½ l vatten, ska täcka ingredienserna

Smaksättning

  • 2 msk misopasta
  • 5 msk risvinäger
  • 2 msk malaysisk soja
  • 2 msk japansk soja
  • 2-3 msk sesamolja

Tillbehör

  • Nudlar, gärna ramennudlar men vanliga äggnudlar går bra
  • Någon form av protein; kyckling, fläsk, skaldjur, tofu m m
  • Picklade rot- eller grönsaker; rödlök, morot, gulbeta m m
  • Färksgrönsaker; spenat, kål, paprika, gurka, sockerärtor, salladslök m m
  • Kokt ägg
  • Kimchi
  • Rostade nötter
  • Koriander

INSTRUKTIONER

  • Dela kycklingskrovet i mindre bitar.
  • Lägg alla ingredienser i en stor kastrull, häll på vattnet och sjud under lock i ca 3 timmar.
  • Smaka av buljongen, känns den för blaskig får den sjuda en stund till.
  • Sila buljongen och se till att alla småbitar tas bort. Buljongen ska vara klar.
  • Blanda smaksättningen i en separat skål och tillsätt buljongen lite i taget och smaka av noga så att balansen mellan umami, salt ioch sött blir bra.
  • Koka upp valt antal portioner buljong på nytt, räkna med ca 3 dl per portion.
  • Koka nudlarna och lägg upp i portionsskålar, häll den kokheta buljongen över och toppa med valfria tillbehör.