Ramen - buljong och tillbehör
Ramen går att kombinera på väldigt många sätt; med fläsk, kyckling, vegetarisk, friterat etc. Den här buljongen räcker till 8 portioner och går utmärkt att frysa in.
Portioner: 8 port
Buljong
- 1 st kycklingskrov
- 1 st purjolök i bitar
- 1 bit kombualg, ca 15 cm, alternativt 1 dl blandade torkade alger
- ½ dl fisksås
- 5 cm skivad, färsk ingefära
- 5 st vitlöksklyftor
- 150 g grovt skivad shiitakesvamp
- 1-1½ l vatten, ska täcka ingredienserna
Smaksättning
- 2 msk misopasta
- 5 msk risvinäger
- 2 msk malaysisk soja
- 2 msk japansk soja
- 2-3 msk sesamolja
Tillbehör
- Nudlar, gärna ramennudlar men vanliga äggnudlar går bra
- Någon form av protein; kyckling, fläsk, skaldjur, tofu m m
- Picklade rot- eller grönsaker; rödlök, morot, gulbeta m m
- Färksgrönsaker; spenat, kål, paprika, gurka, sockerärtor, salladslök m m
- Kokt ägg
- Kimchi
- Rostade nötter
- Koriander
Dela kycklingskrovet i mindre bitar.
Lägg alla ingredienser i en stor kastrull, häll på vattnet och sjud under lock i ca 3 timmar.
Smaka av buljongen, känns den för blaskig får den sjuda en stund till.
Sila buljongen och se till att alla småbitar tas bort. Buljongen ska vara klar.
Blanda smaksättningen i en separat skål och tillsätt buljongen lite i taget och smaka av noga så att balansen mellan umami, salt ioch sött blir bra.
Koka upp valt antal portioner buljong på nytt, räkna med ca 3 dl per portion.
Koka nudlarna och lägg upp i portionsskålar, häll den kokheta buljongen över och toppa med valfria tillbehör.