Praliner

Att göra praliner kräver både rätt utrustning och rätt teknik. Viktigt också att använda bra råvaror och framför allt choklad av hög kavlité. Detta recept är mängdangivelser och fyllningar enbart, exakta anvisningar för temperering, målning av skal etcetera saknas.

INGREDIENSER

Praliner 32 st

  • 350 g choklad

Praliner 24 st

  • 300 g choklad

Brynt smörkräm - räcker till 32 praliner

  • 80 g mjölkchoklad
  • 70 g mörk choklad
  • 125 g smör
  • 3 msk kakaobits (valfritt)

Mojito - räcker till 32 praliner

  • 0,5 dl limejuice (ca 2 lime)
  • 0,75 dl sockerlag (1 dl vatten + 0,5 dl socker)
  • 1 dl vit rom
  • 1-2 msk limezest
  • 4-5 blad gelatin
  • färsk mynta

INSTRUKTIONER

  • Det krävs extra choklad för att kunna fylla hela formen när skalen ska gjutas. Kvarvarnade choklad är bara att spara och använda på nytt.
  • Rätt temperatur för temperering står på chokladförpackningen. Saknas detta kan följande temperaturer följas:
    - Mörk; upp till 49-52, ned till 29-30 och upp till 31-32
    - Mjölk; upp till 48-50, ned till 28-29 och upp till 30-31
    - Vit; upp till 45-47, ned till 25-26 och upp till 29.

Brynt smörkräm

  • Smält ljus och mörk choklad i samma bunke.
  • Bryn smöret, låt svalan till fingervarmt.
  • Rör/vispa ned smöret i chokladen och tillsätt ev kakaobits.

Mojito

  • Koka sockerlagen och låt svalna.
  • Blanda sockerlag, limejuice, zest och rom.
  • Blötlägg gelatinbladen och rör ned i mojitoblandningen. Ställ kallt att stelna i kylen, tar 1-2 timmar.
  • När pralinerna ska fyllas tillsätts finhackad mynta i blandningen.

Sök bland recepten

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages