Praliner
Att göra praliner kräver både rätt utrustning och rätt teknik. Viktigt också att använda bra råvaror och framför allt choklad av hög kavlité. Detta recept är mängdangivelser och fyllningar enbart, exakta anvisningar för temperering, målning av skal etcetera saknas.
Brynt smörkräm - räcker till 32 praliner
- 80 g mjölkchoklad
- 70 g mörk choklad
- 125 g smör
- 3 msk kakaobits (valfritt)
Mojito - räcker till 32 praliner
- 0,5 dl limejuice (ca 2 lime)
- 0,75 dl sockerlag (1 dl vatten + 0,5 dl socker)
- 1 dl vit rom
- 1-2 msk limezest
- 4-5 blad gelatin
- färsk mynta
Brynt smörkräm
Smält ljus och mörk choklad i samma bunke.
Bryn smöret, låt svalan till fingervarmt.
Rör/vispa ned smöret i chokladen och tillsätt ev kakaobits.
Mojito
Koka sockerlagen och låt svalna.
Blanda sockerlag, limejuice, zest och rom.
Blötlägg gelatinbladen och rör ned i mojitoblandningen. Ställ kallt att stelna i kylen, tar 1-2 timmar.
När pralinerna ska fyllas tillsätts finhackad mynta i blandningen.