Lammracks med äpple, bacon och brynt rosmarinsmör

Detta recept är skapat för att matcha vinet El Molar, 2018, från producenten Casa Castillo. Vinet har en bärig doft och smak, mjuka tanniner och lång fin eftersmak.

Portioner: 4

INGREDIENSER

  • 800 g lammracks delat i 4 portionsbitar á 200 g
  • 6-8 st potatisar
  • 1 st syrligt äpple t ex Granny Smith
  • 200 g bacon (2 paket)
  • 2 st rödlök
  • 200 g smör
  • 2-3 msk finhackad rosmarin
  • salt och peppar
  • olivolja

INSTRUKTIONER

  • Beroende på om lammracksen ska grillas eller tillagas i ugnen tillsammans med potatisen (och det bara finns en ugn) behöver ugnstemperatur och tillagningstid anpassas. Se två alternativ i receptet nedan. Se till att racksen är rumstempererade innan de tillagas.

Lammracks

  • Putsa racksen och snitta fettkappan.
  • Salta och peppra.
  • Alt 1: Grilla racksen på grill till önskad innertemperatur.
    Alt 2: Bryn racksen i stekpanna och låt sedan gå klart i ugnen i 125 grader.
  • Kontrollera med en stektermometer om racksen är klara;
    - 58 grader är rödrosa.
    - 70 grader välstekt.
  • Linda in i folie och låt vila till servering.

Rostad potatis

  • Skala och skär potatisen i klyftor, blanda klyftorna med olivolja, salt, peppar och ett par kvistar rosmarin i en ugnsfast form.
  • Alt 1: Värm ugnen till 225 grader. Ugnsrosta tills de är gyllenbruna, ca 30 min.
    Alt 2: Låt potatisen gå med racksen i 125 grader. När racksen är klara och vilar, höj ugnen till 225 grader och rosta den nu färdigbakade potatisen tills den får färg, ca 15 min. Lite beroende på ugn kan grillelementet behövas för att få en fin nyans på potatisen.

Brynt rosmarinsmör

  • Ta fram smöret så att det är rumsvarmt.
  • Bryn 100 g av smöret i en kastrull så att det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Låt kallna något.
  • Klicka ned resterande 100 g smör i en mixer, tillsätt finhackad rosmarin och mixa ihop.
  • Rör sakta ned det brynta smöret och mixa ihop. Smaka av med salt, peppar och ev mer rosmarin. Ställ i kylen.

Baconröra

  • Skär baconet i små bitar. Skala, skiva och skär även äpplet i små bitar. Skala och hacka rödlöken.
  • Värm en stekpanna och lägg i baconet, fräs baconet i sitt eget fett någon minut, tillsätt löken och fräs ytterligare någon minut. Lägg sedan i äpplebitarna och låt allt fräsa tillsammans på låg värme. Smaka av med peppar och ev. lite salt.

Servering

  • Lägg lammracksen på en bädd med baconröra på varje tallrik. Servera med klyftpotatisen och en rejäl klick rosmarinsmör.

Sök bland recepten

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages