Lammracks med äpple, bacon och brynt rosmarinsmör
Detta recept är skapat för att matcha vinet El Molar, 2018, från producenten Casa Castillo. Vinet har en bärig doft och smak, mjuka tanniner och lång fin eftersmak.
Portioner: 4
- 800 g lammracks delat i 4 portionsbitar á 200 g
- 6-8 st potatisar
- 1 st syrligt äpple t ex Granny Smith
- 200 g bacon (2 paket)
- 2 st rödlök
- 200 g smör
- 2-3 msk finhackad rosmarin
- salt och peppar
- olivolja
Rostad potatis
Skala och skär potatisen i klyftor, blanda klyftorna med olivolja, salt, peppar och ett par kvistar rosmarin i en ugnsfast form.
Alt 1: Värm ugnen till 225 grader. Ugnsrosta tills de är gyllenbruna, ca 30 min. Alt 2: Låt potatisen gå med racksen i 125 grader. När racksen är klara och vilar, höj ugnen till 225 grader och rosta den nu färdigbakade potatisen tills den får färg, ca 15 min. Lite beroende på ugn kan grillelementet behövas för att få en fin nyans på potatisen.
Brynt rosmarinsmör
Ta fram smöret så att det är rumsvarmt.
Bryn 100 g av smöret i en kastrull så att det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Låt kallna något.
Klicka ned resterande 100 g smör i en mixer, tillsätt finhackad rosmarin och mixa ihop.
Rör sakta ned det brynta smöret och mixa ihop. Smaka av med salt, peppar och ev mer rosmarin. Ställ i kylen.
Baconröra
Skär baconet i små bitar. Skala, skiva och skär även äpplet i små bitar. Skala och hacka rödlöken.
Värm en stekpanna och lägg i baconet, fräs baconet i sitt eget fett någon minut, tillsätt löken och fräs ytterligare någon minut. Lägg sedan i äpplebitarna och låt allt fräsa tillsammans på låg värme. Smaka av med peppar och ev. lite salt.