Kyckling på bröd med grillad paprika och chorizo- och örttopping

Detta recept är skapat för att matcha vinet Vino de Finca, 2018, från producenten Casa Castillos. Det är ett vin med hög syra, örtiga toner och med en lång fin eftersmak. Känns syran i vinet för hög kan du alltid pressa på lite mer citron på toppen, upplevs vinet strävt är det olivolja och lite extra salt som rundar av bäst.
Portioner: 4 pers

INGREDIENSER

  • 4 st kycklingfiléer
  • 2 st chorizo
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka timjan
  • 1 kruka rosmarin
  • 8 st paprikor i olika färg
  • 1 st citron
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 4 skivor ljust bröd, gärna surdeg
  • olivolja
  • smör
  • salt och peppar

INSTRUKTIONER

  • Värm ugnen till 250 grader.
  • Förbered alla ingredienser;
    - dra bort skinnet, skiva och finhacka chorizo.
    - dela paprikorna i 2 delar och ta bort kärnhusen.
    - finhacka hälften av de färska örterna.
    - putsa kycklingen.
  • Lägg paprikorna med skalet uppåt i en ugnsfast form, eller på en ugnsplåt, och pensla dem i olivolja.
  • Ugnsbaka dem i ca 20 minuter tills skalet är svart.
  • Ta ut dem och låt dem svalna något, dra sedan bort skalet. Skär dem i strimlor och ställ åt sidan.
  • Värm en stekpanna, eller järngryta, med olja och smör, vitlöksklyftorna och hälften av de färska örterna i hela kvistar.
  • Lägg i kycklingfiléerna och bryn dem runt om. Salta och peppra. Sänk värmen, lägg i ytterligare en klick smör och lägg på ett lock och låt kycklingen steka klart. Ös dem då och då med smör/olja som tagit smak av vitlök och örter.
  • Värm en stekpanna med lite olja, fräs chorizo-hacket under omrörning så att det blir knaprigt. Rör ned de hackade örterna och smaka av med pressad citronsaft. Häll över chorizo- och örtblandningen i en skål, täck med ett lock eller folie för att hålla värmen och ställ åt sidan.
  • Tillsätt en klick smör i samma stekpanna, sänk värmen när smöret tystnat och stek brödskivorna gyllenbruna på båda sidor. Lägg upp på 4 tallrikar.
  • Värm upp de strimlade paprikorna i samma panna som brödet. Lägg upp rikligt på brödskivorna.
  • Ta upp kycklingfiléerna och skär dem i tunna skivor, lägg 1 filé på varje bröd.
  • Toppa med chorizo- och örttopping.

Sök bland recepten

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages