Tapas
Tapas är bra plockmat som passar utmärkt att äta som förrätt eller som vickning. Serveras med iskall torr sherry t ex Fino Inocente.
Portioner: 4
Räkor i vitlök och chili
- 100 g skalde räkor
- 3-4 st vitlöksklyftor
- ½ st färsk chili alt 1 tsk torkad
Tortillarullar med fyllning
- 4 st tortillabröd, stora
- ½ dl finhackad soltorkad tomat
- ½ dl ricotta- eller philadelphiaost
- ½ dl tapenade
- ½ dl finhackad salami eller skinka
- 50 g blå- eller grönmögelost
- ½ dl finhackade valnötter
- ½ dl finhackad rökt lax
- ½ dl crème fraiche
- 2 msk finhackad gräslök
Oliver, manchego och lufttorkad skinka
Räkor i vitlök och chili
Fräs pressad vitlök och finhackad färsk, alternativt torkad, chili i rikligt med rapsolja.
.Tillsätt räkorna och låt dem bli genomvarma.
Servera direkt ur pannan med bröd som man doppas i oljan.
Grönkålschips
Skölj, torka och riv grönkål i mindre bitar. Ta bort stjälken i mitten.
Lägg på en ugnsplåt, häll över olivolja och torka i ugnen i 100 grader i ca 15 min. Håll koll, de bränns lätt!
Salta och servera.
Tortillabröd med fyllning
Blanda finhackad soltorkad tomat med ricottaost eller philadelphiaost.
Blanda tapenade med finhackad salami eller skinka
Blanda grön- eller blåmögelost med finhackade valnötter
Blanda lax, creme fraiche och gräslök.
Bred ut en fyllning på ett tortillabröd så att det blir 4 bröd med olika fyllning.
Rulla ihop bröden och skär bitar på ca 1-2 cm.
Servera allt tillsammans med ost, oliver, skinka och ett gott brytbröd.