Sallad på fänkål, äpple, gurka med citron och dill

Den här friska och fräscha salladen passar utmärkt att servera till halstrad eller kallrökt lax.
Portioner: 4

INGREDIENSER

  • 1 st fänkål, gärna med mycket blast
  • 2 st gröna äpplen
  • 1 st gurka
  • ½ kruka dill
  • 1 st citron
  • ½ dl rapsolja
  • 2 msk fänkålsfrö
  • 3 dl vatten
  • salt

INSTRUKTIONER

Marinad - minst 2 timmar innan servering alternativt dagen innan

  • Ta bort blasten från fänkålen och finhacka den. Skiva fänkålen mycket tunt med kniv eller mandolin.
  • Riv citronskal och pressa ut 1/2 dl saft.
  • Blanda den skivade fänkålen med den hackade blasten, citronsaft, rapsolja och citronskal i en plastpåse och lägg i kylen för att marinera.
  • Koka upp vatten och fänkålsfrö, låt koka några minuter och ställ åt sidan för att kallna.
  • Sila av fröna och häll fänkålsvattnet i en platspåse.
  • Skala äpplena och ta ut äppelkulor med ett kuljärn. Blanda äppelkulor med fänkålsvattnet och lägg i kylen för att marinera.
  • Skala och dela gurkan på längden. Ta ur kärnhuset. Hacka i tärningar i samma storlek som äppelkulorna.
  • Hacka dillen och blanda med gurkan i en platspåse. Lägg i kylen.

Vid servering

  • Ta upp fänkålen ur citronmarinaden och krama den lätt så att det mesta av vätskan försvinner.
  • Häll av fänkålsvattnet från äppelkulorna och bland dem med fänkålen och dillgurkan i en skål.
  • Garnera med extra dill och smaka av med citron och lite salt.

Sök bland recepten

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages