Glöggpäron med pepparkaksknäck och ädelostglass, 2 varianter

Portioner: 4

INGREDIENSER

Glöggpäron

  • 2 st päron Anjou
  • 2 dl vit glögg
  • 1 dl vitt vin
  • ½ st citron (saften)
  • 8 hela nejlikor
  • 2 bitar hel ingefära

Pepparkaksknäck

  • 25 g smör
  • ½ dl socker
  • 1 msk sirap
  • ½ dl skållad och hackad mandel
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk malen ingefära
  • ½ tsk malda nejlikor

Ädelostglass

  • 5 dl vispgrädde
  • 4 st äggulor
  • 1 ½ dl socker
  • 100 g ädelost utan kanter

INSTRUKTIONER

Glöggpäron

  • Skala päronen och ta bort kärnhuset. Skiva i ca 5 mm tunna skivor.
  • Koka upp lagen och lägg i päronskivorna. Låt koka tills päronskivorna är al dente.
  • Ställ åt sidan, låt kallna och ställ kallt till servering, minst 1 timme gärna mer.

Pepparkaksknäck

  • Värm alla ingredienser utom mandel i en stekpanna av gjutjärn.
  • Låt sjuda i ca 10 min, prova om knäcken är lagom hård genom att droppa lite i ett glas med kallt vatten och provsmaka.
  • Rör ned mandeln, låt knäcken koka upp en sista gång och häll sedan upp den i ett tunt lager på bakplåtspapper.
  • Låt kallna och skär/bryt i små bitar.

Ädelostglass

  • Vispa äggulor och socker.
  • Värm grädden i en kastrull så att den kokar upp och ta sedan pannan från plattan.
  • Rör ned 1 dl av den varma grädden i äggsmeten och häll därefter, under omrörning, tillbaka äggröran i grädden.
  • Ställ tillbaka kastrullen på plattan och värm försiktigt upp under omrörning så att inte äggen stelnar och blir äggröra.
  • Smula ned osten och rör till dess att allt blivit en mjuk blandning.
  • Häll i glassmaskin och kör tills den får fin konsistens. Alternativt häll i en form, täck med plastfilm och ställ i frysen minst 2 timmar.

Servering

  • Ta fram glassen så att den mjuknar lite. Koka upp lagen med päronen så att päronen blir varma. Lägg upp päron och glass på tallrikar, strö pepparkaksknäcken över.

Variant

  • Ädelostglass kan vara en utmanande smak för de som inte är överförtjusta i blåmögelost. En variant är då att blanda ned pepparkaksknäcken i glasssmeten istället för osten, innan den hälls i glassmaskinen eller ställs in i frysen och som topping på päronen smulas lite kall ädelost.

Sök bland ALLA RECEPT

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages