Marulk med vitvinssås, jordärtkockschips och potatispuré

Portioner: 4

INGREDIENSER

Marulk i sous vide

  • 600 g marulk
  • 3 msk rökt smör
  • färsk rosmarin
  • salt
  • peppar

Potatispuré

  • 600 g mandelpotatis
  • 1 ½ dl mjölk
  • 200 g smör

Jordärtskockschips

  • 200 g jordärtskocka
  • 1 liter rapsolja
  • salt

Vitvinssås (av Tommy Myllymäki)

  • 1 dl skivad scharlottenlök
  • 1 kvist timjan
  • smör till stekning
  • 3 dl vitt vin
  • 4 dl fiskfond
  • 4 + 1 dl vispgrädde
  • 1 ½ tsk maizena
  • 1 ½ tsk vatten
  • 2 msk smör
  • 2 msk crème fraiche
  • salt

Smör- och citronstekta morötter

  • 200 g fina små morötter
  • 50 g smör
  • 2 msk citronsaft

INSTRUKTIONER

  • Lägg 4 portionsstora bitar marulk i varsin plastpåse tillsammans med rökt smör och rosmarin. Vacumpacka, alternativt förslut väl, och kör i sous vide.
  • Koka potatisen mjuk men inte överkokt i lättsaltat vatten. Koka upp mjölk.
  • Pressa potatisen, tillsätt mjölken och vispa i smöret, små bitar i taget. Använd kallt smör så binder purén bättre. Smaka av med salt och peppar.
  • Fräs lök och timjan i smör i en kastrull på låg värme utan att få färg, cirka 1 minut. Viktigt att de inte får färg, då blir såsen brun och ofräschare i smaken!
  • Tillsätt vin och koka upp. Koka tills cirka 1 1/2 dl återstår. Häll i fond och reducera tills 2 dl återstår.
  • Koka 4 dl grädde i en separat kastrull tills 2 dl återstår. Vispa ner grädden i vitvinskoket. Sila av. Red av med 1 1/2 tsk maizena blandat med 1 1/2 tsk vatten. Koka upp.
  • Mixa i smör och crème fraiche med en stavmixer och smaka av såsen med salt.
  • Vid servering, vispa 1 dl grädde och vänd ner i såsen.
  • Skala och dela eventuellt morötterna på längden, fräs i smör och citronsaft till de är al dente.
  • Skala och skiva jordärtskockorna tunt. Värm oljan till 180 grader. Fritera skivorna och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.

Sök bland recepten

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages